Monet täällä ovat sitä mieltä että kilpailu tuo edistystä.. Ja voittamalla kehitymme..

Koko yhteiskuntamallimme perustuu keskinäiseen kilpailuun.. kouluissa oppilaat kilpailevat keskenään arvosanoista.. urheilulajeissa jne.. Kaikilla suuri unelma olla suosittu ja saada hyvä työpaikka, jonkin megayhtiön oravanpyörässä.. pääasia että "pärjää"

Nytkin maailma on pullollaan esimerkkejä siitä miten tosielämän voittajat toimivat. USA kävi voittamassa Irakissa.. Jokainen tapettu lapsi, nainen ja mies oli pieni "voitto" öljyn omistusta varten.. Ja kaupan kassat ovat täynnä kalaa josta vain parhaat myydään ja tuon kalan saalistanut megayhtiö saa jälleen voittoa ja huonoimmat heitetään pois.. Voittajan hymyillessä maailman kalakanta katoaa olemattomiin seuraavan 50 vuoden sisällä..

Tulee tässä hyvä esimerkki mieleen psykologisesta kokeesta, jossa lapsia kerättiin leirille ja kahteen joukkueeseen niin, että kaverukset eri puolille tarkoituksella.. ja tämän jälkeen joukkueet laitettiin kilpailemaan keskenään ja voittaja joukkue palkittiin onnistuneesta tehtävästä ja hävinnyttä rangaistiin, niin kuin tosielämässäkin käy..

Ja miten kokeen kävi...

Se jouduttiin lopettamaan kesken... syntyneen joukkotappelun takia, kun kaveri halusi vetää kaveria turpaan voiton takia..

Kehitymmekö me sitten..  Emme ainakaan moraalisesti.. Todennäköisemmin juonittelemme, ahnehdimme, vihaamme, katkeroidumme, turhaudumme ja lopuksi muutumme väkivaltaisiksi.. sillä voittaahan pitää hinnalla millä hyvänsä..

Voiton ihailu on aurinkoon katsomista.... Katsomalla liian pitkään aurinkoon sokeudumme..